Estilo en Milonga
muziek van de Pampa en Patagonië 
muziekagenda

links

 
partituren kopen

 
cd's kopenEstilo pampeano
Dit langzame ritme ontstond halverwege de 19e eeuw en is waarschijnlijk afgeleid van de Peruaanse triste, net als de yaraví. In zijn oorspronkelijke vorm bestaat de estilo uit twee gelijke strofen met daartussen een, meestal instrumentaal, intermezzo. De estilo litoreño (de estilo van de Litoral) wordt gespeeld met piano en harp, de estilo pampeano (van de Pampa) met gitaar. Ariel Ramírez gebruikt de estilo pampeano  in zijn beide missen voor het Agnus Dei (Cordero de Dios, Lam Gods). Het syncopische, wat langzame ritme drukt de eenzaamheid en afstand van de Pampa's uit. De piano, die Ramírez (als pianist?) wel gebruikt in de estilo pampeano, hoort er eigenlijk niet in thuis.

Estilo pampeano door Abel Fleury (Argentijns gitaarvirtuoos 1903-1958)

Cordero de Dios uit Misa por la Paz y la Justicia van Ariel Ramírez, gezongen door Javier Rodríguez met de Cantoría de la Merced

Milonga
De milonga is oorspronkelijk een ritme van de gaucho's van de Pampa: de milonga campera of milonga sureña. Het was een vrij langzaam, wat melancholiek ritme, meestal gespeeld met een gitaar. Waarschijnlijk is er een belangrijke invloed van Afrikaanse ritmes als de candombe en namen noordelijker gaucho's uit Brazilië de muziek mee naar Patagonië.

Milonga campera op de pampa auteur en uitvoerenden onbekend

Milonga del angél milonga campera van en door Astor Piazzolla

In Buenos Aires kreeg de milonga een heel ander karakter, de meestal uitgesproken vrolijke milonga urbana. Dit was een voorloper van de tango en wordt ook nu nog volop gespeeld en gedanst. Het woord milonga wordt ook gebruikt om een tango-dansavondje mee aan te duiden.

In het noordoostelijke rivierengebied ontstond de milonga litoral, waar Midden-Europese invloeden in te herkennen zijn, net als in de meeste ritmes uit de Litoral. De milongavariant wordt hier chamarrita genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dus