Uitvoeren Muziek

Argentijns repertoire
Voor de meeste koren is de aanleiding om zich te verdiepen in Argentijnse muziek een plan om de Misa Criolla van Ariel Ramírez uit te voeren. De mis duurt maar ca 18 minuten en wat is dan passend aanvullend repertoire?
Wil je 'ook iets Argentijns'? Dan is het thema Argentinië, maar dat wil niet zeggen dat het muzikaal bij elkaar past. Tango (rond 1900) of Zuid-Amerikaanse barokmuziek (begonnen bij de Jezuïetenmissies in de 17e eeuw) hebben maar een beperkte verwantschap met de volksmuziek die vooral rond 1800 ontstond. Ze zijn wel allemaal beïnvloed door immigratie.
Een tweede mogelijkheid is een groot deel van het programma koorwerk van Ramírez te zingen, meestal de kerstcantate Navidad Nuestra en/of de Misa por la Paz y la Justicia.
De Misa wordt ook wel gecombineerd met andere 20e eeuwsw religieuze muziek, waarbij er vaker voor Rutten wordt gekozen dan voor Messiaen of Pärt. Nadeel is dat daarvoor heel andere begeleiding nodig is, wat extra kosten en organisatie met zich meebrengt, tenzij voor a capella repertoire wordt gekozen.
Partituren van Argentijnse muziek zijn vaak moeilijk te vinden omdat ze zelden uitgegeven worden. lees meer ...

Begeleiding
Argentijnse muziek kent voor Europeanen deels bijzondere instrumenten (volksmuziek) of een bijzonder gebruik van een instrument (bijvoorbeeld de chicharra, het krekeleffect op de viool in de tango). Dat betekent dat je meestal niet een willekeurige Nederlandse instrumentalist kunt vragen het te spelen.
Afgezien van de techniek zijn Europese musici meestal ook niet gewend aan de Argentijnse ritmes. Alleen percussionisten zijn vaak wel aardig vertrouwd met de muziek. In het algemeen kun je het beste een groep musici contracteren, die zich gespecialiseerd heeft in deze muziek. Voor volksmuziek zijn dat meestal Zuid-Amerikanen, die in Nederland wonen, voor tango ook vaak in het genre gespecialiseerde Nederlanders. Je kunt een aantal groepen vinden op onze linkspaginalees meer over Argentijnse instrumenten ...

Koor en solisten
Voor solisten geldt hetzelfde als voor de instrumenten: zowel technisch als ritmisch kun je niet van iedere tenor een authentieke Misa Criolla verwachten. Er zijn wel enkele solisten in Nederland die het repertoire aankunnen en de laatste vaste tenor van Ramírez, Javier Rodríguez, doet ca iedere twee jaar een tournee in Nederland, meestal rond december. 
Natuurlijk is het voor Nederlands koorzangers ook moeilijk de Argentijnse ritmes te zingen. Vooral de ritmes waarbij tegelijkertijd een 3/4 en een 6/8 maat te horen is, zoals de chacarera, vragen veel oefening en bij voorkeur een goede oefen-cd.

   d