gato en escondido
ritmes van heel Argentinië
 
(Retumba)

 

muziekagenda

links


 partituren kopen
 

cd's kopen

Gato
De gato is een snelle en beweeglijke Creoolse dans en werd overal in Argentinië gedanst, waarschijnlijk al vóór 1820. Het ritme komt ook in andere Zuid-Amerikaanse landen voor, maar toch het meest in Argentinië. Meestal wordt er in paren gedanst, maar in een rij, waarbij de paren tussendoor even van partner wisselen, komt ook voor( gato encadenado).De noordelijke vorm (gato norteño), is verwant aan die uit de provincie Corrientes. In de dans wordt bij de zapateo, het deel van de tapdans van de man, gezongen. gedanste gato norteño. Bij de gato cuyano, uit de westelijke regio, is het deel van de zapateo instrumentaal. De gato cuyano heeft een draai meer in de dans dan de noordelijke gato. gedanste gato cuyano met uitleg.
Soms wordt de gato ook wel cielito genoemd of bailecito (dansje). Deze laatste naam geeft verwarring omdat er ook een dans echt de naam bailecito heeft.

Como gato en bolsa van Daniel Morcos, gato cuyano gespeeld door Daniel Morcos en Oscar Puebla, CD La Trama

El gato de la fiesta van Waldo Belloso, gato norteño gezongen door Javier Rodríguez. Den Bosch 2003.

Escondido
De escondido lijkt erg op de gato en wordt soms gato escondido genoemd. De vrouw keert zich in de dans soms quasi-ongeïnteresseerd af van de man (escondir betekent verbergen). Deze dans is zelfs enige tijd doorgedrongen tot de Argentijnse salons en wordt nu nog in het midden en westen van het land gedanst.

El sanjustino van Ariel Ramírez, escondido gespeeld door Facundo Ramírez, piano. CD Ramírez speelt Ramírez 1993

You Tube: Kinderen dansen in traditionele kledij eerst een gato en dan een escondido.