ritmes uit Mendoza
muziek uit het Midden Westen 
muziekagenda

links


partituren kopen
 

cd's kopen

Javier RodríguezTonada
De tonada (letterlijk: deuntje) is een langzaam, complex en verfijnd ritme, dat thuishoort in de romantiek en in de regio Cuyo (vooral in Mendoza en San Juan) wordt gebruikt. De tonada wordt gewoonlijk gespeeld en gezongen door twee of meer gitaristen en wordt soms begeleid door percussie en een basgitaar. Het genre ontstond in de19e eeuw in Chili, waarschijnlijk uit de Peruaanse triste, en kwam in de tweede helft van die eeuw tot bloei.  De tonada wordt vaak aan een geliefd of belangrijk persoon opgedragen, die wordt geacht de zanger vervolgens een glas wijn aan te bieden. Het Festival Nacional de Tonada wordt jaarlijks begin februari gehouden, waarbij aan het eind van het festival de 'Koningin van de Tonada' gekozen wordt.

Tonada de un viejo amor van Eduardo Falú door Eduardo Falú, Ariel Ramírez en Los Fronterizos
Tonada del otoño van Damián Sánchez en Jorge Sosa door Mercedes Sosa en Pocho Sosa (geen familie), festival Cosquín 2006

Refalosa
De vrolijke refalosa, ook wel resbalosa, kwam rond 1835 van Peru naar Chili en snel daarna naar Cuyo.  gedanste refalosa. Refalosa betekent letterlijk 'glad'. De dans, in een 6/8 maat, wordt dan ook gedanst met glijdende, slepende bewegingen. De refalosa verspreidde zich ook naar de centrale provincies Córdoba, Catamarca, Santiago del Estero en Tucumán en zelfs naar La Plata (de federale refalosa). Centrale gedanste refalosa In Cuyo bewegen de dansers altijd met zakdoekjes, zoals ook in Chili gebruikelijk is, elders worden ook wel castagnettes gebruikt.

En casa de Mariquita van Mujeres Argentinas van Ariel Ramírez, gezongen door Mercedes Sosa
  Javierra Carrera van Rolando Alarcón, gezongen door Opus Cuatro
Coplas por la Refalosa van Jorge Marziali door Javier Rodríguez, cd Misa Criolla/algo+ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dus