Rammels in een doosje
rammels en ritsels


D
 
muziekagenda

links

 
partituren kopen
 

cd's kopen

Peulen
In het Spaans vaina de flamboyán. Het groeit aan de boom, je laat het drogen en je hebt een instrument. Zoals links Mercedes Sosa.

Maracas of calabasas Ook wel sambaballen genoemd. Ten onrechte, want in de samba komen ze helemaal niet voor. Ze worden per twee gebruikt. Eerst werden ze gemaakt van een kalebas gevuld met zaden, waar een handvat aan bevestigd was, maar tegenwoordig zijn ze van, vaak versierd, hout of plastic. De oorspronkelijke bewoners van Amerika kenden de maraca al, maar gebruikten er maar één tegelijk, bij rituelen. Een langzame beweging geeft meer een ruisgeluid, snelle bewegingen klinken als tikken.
Hoe speel je maracas? 

Eitjes
Een variant op de maraca is het eitje (zandei, chicken shake), kleiner en zonder handvat en vaak met zand gevuld. Dat geeft een subtielere klank dan een maraca. Omdat het goed kan met kleine handen en simpel is, is het ook een geliefd instrument voor kinderen, dan vaak in allerlei kleurtjes.
Hoe bespeel je eitjes in verschillende muziekgenres?

Palo de lluvia
De regenpaal of waterpaal is niet typisch Argentijns of Zuid-Amerikaans. Ook in bijvoorbeeld Indonesië kom je hem tegen. Het  is een bamboestammetje waar houten dwarsstokjes in geslagen zijn. De buis is gevuld met bijvoorbeeld schelpenzand en kiezeltjes. Als je de regenpaal omdraait valt het gruis 'als een regenbui' naar de andere kant. Ze werden en worden ook ritueel gebruikt om regen af te smeken van de goden. Hoe klinkt een palo de lluvia?

Daarnaast zijn er alle mogelijke vormen: mandjes (cestos of caxixi), shakers in de vorm van een trommel met losse elementen erin en natuurlijk eventueel je zelfgemaakte doosje/dichtgemaakte WCrol/blikje met zand, rijst of bonen.