Bombo legüero
trommels


D






































 
muziekagenda

links

 
partituren kopen
 

cd's kopen





De bombo legüero is een typisch creools Argentijns instrument, geïntroduceerd in de tijd van de Spaanse verovering. Het donkere geluid van de bombo draagt ver en hij werd gebruikt in het Andesgebergte om te waarschuwen als de vijand in aantocht was. De bombo zou ontstaan zijn in de provincie Santiago del Estero, waar nu nog de beste bombo's worden gemaakt (foto rechts). Hij wordt in het hele land, en ook wel in andere Zuid-Amerikaanse landen, gebruikt.
De romp van de bombo wordt gemaakt van een uitgeholde boomstam, wat al aangeeft dat hij oorspronkelijk niet uit het hooggebergte komt, omdat daar immers geen bomen groeien. Eén of beide open zijden worden met een dierenvel bespannen. Voor deze membraan wordt meestal huid van een koe, geit, schaap of een guanaco (Andeskameel) gebruikt. Het membraan wordt op zijn plaats gehouden door dunne spanringen met daaromheen grotere afdekringen. Het wordt op spanning gebracht door leren riemen meer of minder naar elkaar toe te schuiven. Tegenwoordig wordt in plaats van leer vaak stevig touw gebruikt, dat minder kwetsbaar is.
De bombo wordt gewoonlijk bespeeld met twee stokken: één van alleen hout en één met een met leer beklede top. Hij geeft drie basiseffecten: Een slag in het midden van de membraan (donker geluid), meer aan de zijkant (lichter) en tegen de houten rand (scherp).
  bombo basistechniek en gebruik in Argentijnse folklore door Pablo Cruz

De in 2004 overleden Argentijnse bombospeler Domingo Cura (foto links met Ariel Ramírez) werd in Zuid-Amerika gezien als de 'keizer van de bombo'. Hij bespeelde de bombo al bij de eerste opname van de Misa Criolla met Los Fronterizos en later op de cd's met José Carreras en met Javier Rodríguez.

Ariel Ramírez gebruikt de bombo in bijna alle delen van de Misa Criolla , onder andere in het begin van het Kyrie als introductie voor de Andesritmes vidala en baguala. De bombo wordt bezongen in de Misa por la Paz y la Justicia. In verschillende arrangementen van zijn werk worden ook de andere genoemde percussie-instrumenten gebruikt.

El Nacimiento uit Navidad Nuestra van Ariel Ramírez, Leiden 2003, bombo en stem: Javier Rodríguez (foto rechts).
De mis pagos, chacareravan Julio Argentino Jerez, bombo Domingo Cura, zang Javier Rodríguez, piano Ariel Ramírez
La Boliviana door Domingo Cura (bombo's), Cacho Tirao (gitaar) en Leo Carabajal (quena)

Bombo in Nederland
In Nederland worden bombo's gemaakt door Marco Lopez in Groningen. Pas op: de diepe klank gaat makkelijk verloren door ons vochtige klimaat, vooral als je hem niet veel gebruikt. Om hem te 'reanimeren' kun je hem in een flinke zomerzon zetten en als die er niet is een paar dagen met het vel dichtbij een warme radiator. En blijven trommelen dus.
Zoek je een ervaren bombospeler? Er wonen er een aantal in Nederland, zoals Orlando Miño (Ar), Enrique Firpi (Ur), Renato Freijgang (Chili) en Judien Luinenburg (Nl)