Daniel Morcos

Componist, pianist

Daniel Morcos is componist, multi-instrumentalist (piano, percussie, gitaar) en arrangeur. Na zijn opleiding als klassiek componist in Córdoba, Argentinië, is hij zich gaan toeleggen op de Argentijnse volksmuziek.

Gatito holandés: compositie voor vrienden in Nederland, tijdens de coronacrisis: Bitterballen con Malbec

La Trama
Vanaf de 90er jaren speelt Daniel Morcos vooral eigen instrumentale composities met zijn groep La Trama. La Trama wisselt van samenstelling: van duo tot kwartet. In 2018 wordt een nieuwe cd van La Trama verwacht.
La Joropera door La Trama
La Entramada van Daniel Morcos en Oscar Puebla, CD La Trama, fragment.

Tijdens Europese tournees vormt hij gelegenheidsformaties met Javier Rodríguez (gitaar) en Fana Martínez (piano en percussie). Taquito Militar van Mariano Mores, quatre mains Daniel Morcos en Fana Martínez.

Componist, arrangeur, producent
Daniel Morcos componeerde 5 symfonische werken en verscheidene stukken voor kleinere muzikale ensembles. In 2002 componeerde hij twee suites in opdracht van het Nederlands Fluitorkest.
Voor de St. Argentijnse Muziek maakte hij arrangementen van de Misa Criolla en Navidad Nuestra voor vrouwenkoor en van Misa Criolla ook voor mannenkoor.
Daniel Morcos maakte van Mujeres Argentinas (oa Alfonsina y el Mar) een reconstructie van de bladmuziek én een origineel arrangement voor gemengd koor en percussie.
Daniel was producent van de cd Misa por la Paz y la Justicia (Javier Rodríguez en Cantoria de la Merced) en van verschillende oefen-cd's van muziek van Ramírez voor koorzangers.

Begeleiding
Daniel Morcos begeleidt regelmatig zangers, veelal in gezamenlijke artistieke projecten, zoals met Alejandra Bermejillo (cd's Originarias en Flores del Silencio) en Gabriela Fernandez (cd Viaje). Sinds 2001 begeleidt hij Javier Rodríguez in zijn Europese tournees met koorwerken van Ramírez en een soloprogramma van Argentijnse volksmuziek. Tijdens deze concerten laat Morcos vaak ook eigen werk horen.
Gloria uit Misa Criolla met Javier Rodríguez en Huygens Vocaal Ensemble 

Docent
Daniel Morcos is hoogleraar ensemblespel en piano aan de Nationale Universiteit van Cuyo in Mendoza en gaf talloze cursussen, workshops en gastcolleges met name op het gebied van Argentijnse folkloremuziek. (rechts workshop in Duitsland).